Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
OstatníVaření, pečení, recepty

Jahodová marmeláda s vanilkou

Potřebné přísady:
  • 1 kg zralých jahod
  • 500 g želírovacího cukru 2:1
  • 1 vanilkový lusk (nebo 1 lžička vanilkového extraktu)
  • Šťáva z ½ citronu
Postup přípravy:
  1. Jahody očisti, odstopkuj a nakrájej na menší kousky.
  2. Dej je do většího hrnce, přidej šťávu z citronu a dužinu z vanilkového lusku (můžeš přihodit i celý vydlabaný lusk pro intenzivnější aroma).
  3. Začni pomalu zahřívat, až začnou jahody pouštět šťávu. Můžeš je trochu rozmačkat šťouchadlem.
  4. Přisyp želírovací cukr, dobře promíchej a přiveď k varu.
  5. Vař 4–5 minut za stálého míchání, sbírej pěnu, pokud se tvoří.
  6. Proveď zkoušku tuhosti: dej trochu marmelády na talířek a nech chvíli vychladnout – pokud ztuhne, je hotová.
  7. Vyjmi vanilkový lusk, a ještě horkou marmeládu plň do čistých, horkých skleniček.
  8. Zavři, obrať dnem vzhůru na 5 minut nebo steriluj 10 minut při 85 °C.
  9. Tip:
  10. Chceš jemnější strukturu? Můžeš část marmelády rozmixovat tyčovým mixérem, ale ne úplně dohladka – pár kousků jahod je v marmeládě poklad.
Ostatní

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Netradiční vykrajovátka která potěší

Netradiční vykrajovátka která potěší

Obrázek Domácí salko a pikao a  za pár kaček

Domácí salko a pikao a za pár kaček

Obrázek Jahodová marmeláda od Renatky

Jahodová marmeláda od Renatky

Obrázek Košík na vajíčka aneb konec rozbitým vejcím

Košík na vajíčka aneb konec rozbitým vejcím

Obrázek Velikonoční perníčky s postupem na zdobení

Velikonoční perníčky s postupem na zdobení

Obrázek Koka sušenky - low carb a bezlepkové

Koka sušenky - low carb a bezlepkové

Obrázek Domácí křehké sušenky se špaldou a čokoládou

Domácí křehké sušenky se špaldou a čokoládou

TOPlist