Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
Hlavní jídlaVaření, pečení, recepty

Koprová omáčka

Potřebné přísady:
  • 50 g másla
  • 60 g hladké mouky (hrašky)
  • 1 l hovězího vývaru
  • 200 ml smetany s 31% tuku
  • hrst kopru
  • sůl, pepř
  • kvasný ocet (případně jablečný)
  • cukr
Postup přípravy:
  1. Máslo vložíme do hrnce a necháme zcela rozpustit. Stáhneme oheň a vsypeme do másla mouku (hrašku), pečlivě promícháme a asi dvě minutky mícháme (zasmažíme tak světlou jíšku).Vařečku vyměníme za drátěnou metlu. K jíšce přilijeme asi deci vývaru a metlou rychle promícháváme , aby nám vznikla kaše bez hrudek. Přilijeme opět deci vývaru a postup opakujeme dokud nedolijeme všechen vývar. Tímhle postupem zajistíme, že omáčka v sobě nebude mít hrudky špatně rozmíchané mouky.Omáčku osolíme, opepříme, přivedeme k varu. Pak přiklopíme pokličkou a na mírném ohni necháme 30 minut provařit.
  2. Do provařeného základu nalijeme smetanu, přivedeme k varu a vaříme asi 2 minutky. Pak hrnec stáhneme z plotny. Přidáme hrst jemně nasekaného kopru a rozmícháme ho. Po přidání kopru už omáčku nevaříme!
  3. Pokud se vám nechce kopr sekat nožem, můžete použít zlepšovák - kopr jen lehce nalámejte, dejte do širšího hrnku, zalijte ho asi deckou hotové omáčky a pomocí tyčového mixeru tuhle směs rozmixujte - ne do hladka, to dostanete zelený brčák, stačí aby  ve směsi plavaly menší kousky kopru. Obsah hrnečku pak přelijte zpět do hrnce a zamíchejte.
  4. A nyní omáčku dochutíme octem a cukrem. Omáčka má být sladko-kyselá, ale tahle chuť nesmí přebít chuť smetany a hlavně kopru. Já obvykle dám 2 lžíce octa (mám menší lžíce) a 5 zarovnaných lžiček cukru, vše promíchám a ochutnávám, co je třeba přidat. Většinou stačí kapka octa nebo lžička cukru navíc a je hotovo. Přidáme slabý plátek másla, který omáčku zjemní.
  5. Podáváme s bramborem a vajíčkem na tvrdo, nebo ztraceným vejcem. Druhá varianta je houskový knedlík a plátek vařeného hovězího masa.
Hlavní jídla
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Gratinované kuřecí plátky se smetanosýrovou zeleninou

Gratinované kuřecí plátky se smetanosýrovou zeleninou

Obrázek Vepřové medailonky se žampionovou omáčkou a bramborovými noky

Vepřové medailonky se žampionovou omáčkou a bramborovými noky

Obrázek Zapečená růžičková kapusta

Zapečená růžičková kapusta

TOPlist