Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
PolévkyVaření, pečení, recepty

Krémová tomatová polévka s balsamikem a smetanou

Potřebné přísady:
  • • 1 střední červená cibule
  • • 2 větší rajčata (dozrálejší, šťavnatá)
  • • 1 stroužek česneku (malý, ale výrazný)
  • • 1 a ½ lžíce třtinového cukru
  • • 1 lžíce jemného balzamikového octa nebo sirupu
  • • 2 lžíce olivového oleje
  • • cca 300 ml rajčatové passaty
  • • 300 ml zeleninového vývaru
  • • sůl, čerstvě mletý pepř
  • • pár lístků čerstvé bazalky
  • • 50 ml smetany na zjemnění
Postup přípravy:
  1. Na rozehřátém olivovém oleji zpěň jemně nasekanou cibuli, restuj ji dozlatova na mírném plameni.
  2. Přidej nasekaný česnek a nech ho krátce rozvonět, jen pár desítek vteřin, aby nezhořkl.
  3. Poté vsyp na kousky nakrájená rajčata a zvolna je restuj, dokud se z nich neodpaří přebytečná šťáva. Osol a opepři.
  4. Přisyp cukr a nech ho mírně zkaramelizovat, bude to celé voňavější a chuťově výraznější.
  5. Zalij vše passatou a vývarem, promíchej a nech lehce probublávat asi 10 minut.
  6. Polévku rozmixuj do hladkého krému, poté vmíchej smetanu a nasekanou bazalku.
  7. Nakonec dochuť balzamikem a případně doladíš chutě solí či cukrem podle potřeby.
Polévky

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Kuřecí vývar se strouhankovými knedlíčky

Kuřecí vývar se strouhankovými knedlíčky

Obrázek Polévka s houbovým svítkem - Bavorsko

Polévka s houbovým svítkem - Bavorsko

Obrázek Houbová kyselačka podle babičky - (kulajda)

Houbová kyselačka podle babičky - (kulajda)

Obrázek Cizrnová polévka s restovanou slaninou podle paní Jany

Cizrnová polévka s restovanou slaninou podle paní Jany

Obrázek Polévka z vaječné jíšky, hráškem, červenou čočkou a listovým špenátem

Polévka z vaječné jíšky, hráškem, červenou čočkou a listovým špenátem

TOPlist