Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
Vaření, pečení, receptyVánoční cukroví

Linecké cukroví - tradiční babiččin recept - s moderním postupem i pro pekárny

Potřebné přísady:
  • Těsto - 310g hladké mouky
  • 110g cukru moučka
  • 210g máslo - může být i hera
  • 2 žloutky
  • Kůra z poloviny citronu - nejlépe chemicky neošetřeného
  • Na obalení - cukr moučka a vanilkový cukr.
  • Dále na slepování marmeláda podle vaší chuti.
Postup přípravy:
  1. Hladkou mouku prosejeme a přidáme změklé máslo, žloutky, moučku a kůru z citronu a vypracujeme hladké těsto.
  2. Další varianta je zadělat těsto v pekárně - v tomto případě dáme máslo - v tekutém stavu - vejce na dno pekárny na to dáme mouku, cukr a citronovou kůru. Zapneme na program nudle, nebo podle vaší pekárny na program hnětení. Nechávám hnětat 15 min. Po prohnětení vyndám z pekárny na vál podsypu moukou a udělám kouli, kterou zabalím do potravinářské folie. - ( těsto je řidší, ale nebojte je to tím, že bylo máslo přidané v tekuté formě - po odpočinutí v lednici je super a dobře se s ním pracuje.)
  3. V lednici u obou variant necháme těsto několik hodin odpočinout - nejméně dvě, ale můžete nechat klidně přes noc.
  4. Z těsta vyválíme plát a vykrajujeme námi zvolené tvary - pečeme na pečícím papíru - horkovzdušná trouba cca 150°C. V obyčejné troubě cca na 175 °C. A pečeme cca 10 min. Upečené linecké cukroví obalujeme ještě teplé - vrchní část ve směsi moučkového a vanilinového cukru. Po vychladnutí slepujeme marmeládou.
  5. Krásné vánoce
Vánoční cukroví

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek  Pratetinčino rozplývající se linecké  by Romča

Pratetinčino rozplývající se linecké by Romča

Obrázek Hřebíčkové vánoční sušenky

Hřebíčkové vánoční sušenky

TOPlist