Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
Moučníky, dezerty, dortyVaření, pečení, recepty

Rozpeky se švestkami

Potřebné přísady:
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1/8 l mléka
  • 40 g cukru
  • 50 g másla
  • 1 žloutek
  • 20 g droždí (1/2 kostky)
  • sůl
  • 500 g švestek
  • mletý mák a cukr na posypání (poměr asi 2:1, ale může být i více cukru)
  • máslo na pokapání
Postup přípravy:
  1. Ohřejeme mléko tak, aby bylo vlažné, nadrobíme do něj kvasnice, přidáme lžičku cukru, lžičku mouky a necháme vzejít kvásek. Mouku, cukr, povolené máslo a žloutek dáme do mísy a přidáme kvásek. Zpracujeme těsto a dáme asi na hodinu kynout.
  2. Na pomoučeném válu těsto rozválíme na 0,5 cm vysoký plát a nakrájíme na čtverečky asi 8x8 cm.
  3. Do středu každého čtverečku dáme vypeckovanou švestku a vydatně ji posypeme mletým mákem smíchaným s cukrem a mírně pokapeme rozehřátým máslem. Okraje spojíme, jako když vytváříme šátečky.
  4. Dáme na plech pokrytý pečícím papírem, necháme asi 30 minut vykynout, potom potřeme rozpuštěným máslem a pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 20 minut. Po upečení ještě horké rozpeky pocukrujeme.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Jablečný linecký koláč naší babičky

Jablečný linecký koláč naší babičky

Obrázek Marcipánovo-čokoládové uzlíky

Marcipánovo-čokoládové uzlíky

Obrázek Čokoládovo - kokosový koláč

Čokoládovo - kokosový koláč

Obrázek Citronové řezy z celého citronu

Citronové řezy z celého citronu

Obrázek Prošívaný koláč s jahodami a mákem od paní Jany

Prošívaný koláč s jahodami a mákem od paní Jany

TOPlist