Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
OstatníVaření, pečení, recepty

Těsta na ovocné knedlíky - recepty z roku 1924

Recepty jsou z kuchařky z roku 1924. Knedlíky plníme libovolným ovocem, můžeme použít i povidla. Většinou se těsto rozválí, vykrájí čtverce, které se naplní a rukou zakulatí. Někdo ale uždibuje kousky, které plní a tvoří knedlíky. Délku vaření vždy musíme přizpůsobit velikosti knedlíků i tloušťce těsta. Časy jsou orientační. Vždy zkusíte jeden knedlík vyndat, rozkrojit a podle toho ukončit vaření ( pozn. je pro začínající kuchařinky). KYNUTÉ KNEDLÍKY:

Potřebné přísady:
  • ½ kg polohrubé mouky
  • 1lžička soli
  • ¼ l mléka
  • 2 dkg kvasnic – udělat kvásek
  • 5 dkg moučkového cukru
  • 5 dkg másla
  • 1 žloutek
Postup přípravy:
  1. Zaděláme těsto tak, až se dělají puchýřky a necháme na kamnech kynout asi ½ hodiny. Tvoříme knedlíky, které vaříme 10-15 minut.

TVAROHOVÉ KNEDLÍKY

  1. POTŘEBNÉ PŘÍSADY:
  2. 4 dkg másla
  3. 5 dkg cukru
  4. 2 vejce
  5. Špetka soli
  6. ½ kg tvarohu
  7. 10 dkg strouhanky
  8. 4 dkg krupice
  9. 4 dkg polohrubé mouky
  10. POSTUP PŘÍPRAVY:
  11. Utřeme máslo s vejci, solí, tvarohem a cukrem. Přidáme strouhanku, mouku, krupici a propracujeme v nepříliš tuhé těsto. Plníme knedlíky a vaříme 7-10 minut. Můžeme dělat i neplněné, po uvaření roztrhat a polít třeba jahodovou rozhudou.

TŘENÉ Z TVAROHOVÉHO TĚSTA

  1. POTŘEBNÉ PŘÍSADY:
  2. 3 dkg másla
  3. 1 vejce
  4. 1 žloutek
  5. 8 dkg strouhaného tvarohu
  6. ¼ l mléka
  7. 45 dkg hrubé mouky
  8. POSTUP PŘÍPRAVY:
  9. Do mísy dáme máslo, špetku soli, vajíčko, žloutek, strouhaný tvaroh a třeme asi 5 minut. Přidáme mouku, mléko a opět třeme.
  10. Po chvilce dáme na vál a vypracujeme rukama hladké těsto. Necháme je pod kastrolem asi ½ hodinky odpočívat. Tvoříme knedlíky, které vaříme 8-10 minut.

NADÝCHANÉ KNEDLÍKY

  1. POTŘEBNÉ PŘÍSADY:
  2. 50 dkg polohrubé mouky
  3. 4 lžíce cukru
  4. 20 g kvasnic
  5. asi 4 dl smetany nebo plnotučného mléka
  6. 1 žloutek
  7. špetka soli
  8. POSTUP PŘÍPRAVY:
  9. Vypracujeme hladké těsto, které necháme kynout. Tvoříme knedlíky, které vaříme asi 10 minut.
Ostatní
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Lucinčin nakládaný hermelín

Lucinčin nakládaný hermelín

Obrázek Domácí kokosový peeling - jak využít zbytky kokosu z kokosového mléka

Domácí kokosový peeling - jak využít zbytky kokosu z kokosového mléka

Obrázek Snídaňová pizza z ovesných vloček

Snídaňová pizza z ovesných vloček

Obrázek Paštika s hruškový čatní s rozinkami

Paštika s hruškový čatní s rozinkami

Obrázek Zavařené maso pro psa - hovězí domácí konzerva

Zavařené maso pro psa - hovězí domácí konzerva

TOPlist