Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
Moučníky, dezerty, dortyVaření, pečení, recepty

Koláče hruškovo-jablečné

Potřebné přísady:

Těsto

  • 300g hladká mouka nebo manitoba
  • polovina droždí
  • 170ml mléka
  • 50g cukr
  • 1ks střední vejce
  • 60g změklé máslo
  • lžička medu
  • špetka soli
  • špetka mlstého badyánu - kdo nemá rád vynechá

Náplň

  • jablka
  • hrušky
  • šťáva z poloviny citronu
  • kůra z poloviny citronu

Drobenka

  • cukr hnědý
  • máslo
  • hladká mouka
  • trocha rumu

Na potření

  • máslo
  • rum
Postup přípravy:
  1. Ze surovin na těsto vezmeme mléko, lehce přihřejeme a přidáme lžičku cukru a droždí. Promícháme a necháme vzejít kvásek. To trvá zhruba 15 minut.
  2. Mezitím si prosijeme mouku do mísy, smícháme s ostatními surovinami a nakonec přidáme vzešlý kvásek a propracujeme. To bude trvat v robotu zhruba 15 minut. Potom těsto pomoučníme, přikryjeme necháme kynout zhruba hodinu až hodinu a půl. Těsto musí zdvojnásobit svůj objem.
  3. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál, opatrně vyválíme do obdélníku a rozdělíme na devět kusů.
  4. Jablka a hrušky nastrouháme, přidáme šťávu a kůru z citronu, promícháme.
  5. Změklé máslo, cukr a mouku dáme do misky. Přidáme rum a vypracujeme žmolenku.
  6. Na plech vyložený pečícím papírem tvarujeme koláče, které plníme směsí jablek a hrušek, nakonec posypeme žmolenkou a pečeme na 190 stupňů 13-15 minut.
  7. Horké koláče potřeme směsí másla a rumu- nešetříme. Necháme vychladnout a pocukrujeme cukrem moučka. Nejelepší jsou ještě ten den.
Moučníky, dezerty, dorty

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Celozrnný banánový chlebíček

Celozrnný banánový chlebíček

Obrázek Velikonoční beránek podle Radky

Velikonoční beránek podle Radky

Obrázek Arabelčin RYCHLÝ, VÝBORNÝ jablečný koláč z kysané smetany

Arabelčin RYCHLÝ, VÝBORNÝ jablečný koláč z kysané smetany

Obrázek Buchtičky ze Šumavy od babičky

Buchtičky ze Šumavy od babičky

TOPlist