Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
Moučníky, dezerty, dortyVaření, pečení, recepty

Sachr

Potřebné přísady:

Piškot (do formy 22cm v průměru):

  • 6 větších vajec
  • 220 g cukru krupice
  • 90 g rostlinného oleje
  • 100 g hladké mouky
  • 70 g hrubé mouky
  • 50 g kakaa
  • 7 g prášku do pečiva
  • 350 g meruňkové marmelády

Poleva:

  • 65 ml vody
  • 100 g cukru krystal
  • 100 g vysokoprocentní čokolády
Postup přípravy:
  1. Předehřejeme si troubu na 165°C.
  2. Oddělíme bílky od žloutků. Bílky vyšleháme do tuhého sněhu a do něj pak zašleháme polovinu cukru. Žloutky dáme do druhé mísy společně s druhou půlkou cukru a vyšleháme do světlé pěny. Poté tenkrým pramínkem lijeme olej a dál šleháme tak, aby byla směs jednolitá.
  3. Sníh vmícháme opatrně do žloutkové hmoty tak, aby vše zůstalo hezky kypré. Smícháme mouky, prášek do pečiva a kakao a po částech přimícháváme k vaječnému těstu.
  4. Formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou, nalijeme těsto a pečeme asi 45 minut. Propečenost poznáme tak, že do středu zapíchneme špejli: Pokud jí vytáhneme suchou, korpus je upečen, pokud je na ní syrové těsto, dáme piškot zpět do trouby a necháme dopéct.
  5. Korpus necháme zchladnout a poté vyklopíme. Dvakrát prořízneme (abychom měli 3 slabší pláty těsta), promažeme marmeládou, přiklopíme a celý vršek i boky opět pomažeme marmeládou. Vložíme do lednice a necháme asi 30 zchladit. A hned se pustíme do polevy.
  6. Smícháme vodu s cukrem, postavíme na sporák, přivedeme k varu a za občasného míchání vaříme 5 minut. Necháme asi 10 minut lehce zchladnout a poté do rendlíku nalámeme čokoládu a mícháme, odkud se čokoláda zcela nerozpustí (lze i na velmi mírném plameni lehce přihřát). Přiravenou polevou polijeme celý dort včetně boků (ano tušíte správně, že v tento bod si zapatláte ruce, půl linky, talíř na kterém sedí dort a dost možná i podlahu) a vrátíme do lednice.
  7. Na zdobení stačí zbylou polevu lehce přihřát, vyndat vychlazený dort, namočit vidličku do horké polevy a máchat s ní nad dortem
  8. Dort podáváme s čerstvě ušlehanou smetanou.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Cheesecake nejen pro zamilované

Cheesecake nejen pro zamilované

Obrázek Ovocný koláč, který vás dostane

Ovocný koláč, který vás dostane

Obrázek Koláčky z převalovaného  plundrového těsta

Koláčky z převalovaného plundrového těsta

Obrázek Krupicové kostky s čoko polevou

Krupicové kostky s čoko polevou

Obrázek Kynuté koláčky - svatební či posvícenské

Kynuté koláčky - svatební či posvícenské

Obrázek Čokoládové řezy z červené řepy

Čokoládové řezy z červené řepy

Obrázek Jablkové řezy z tvarohového těsta

Jablkové řezy z tvarohového těsta

TOPlist